Superstiția, un virus pasat mai departe!

Este curios cum lumea continuă să îmbrățișeze tot felul de superstiții învechite într-o era a postmodernismului, într-o era a tehnologiei și a vitezei. Este deosebit de ciudat cum mulți dintre noi se lasă chiar ghidați de diverse supestiții. Să îți limitezi liberele alegeri sau să îți pui la îndoială propriile convingeri din cauza unei superstiții ilogice mi se pare pur și simpu absurd.

Superstiția sare de la o generație la alta cu o lejeritate fantastică.  În ritmul ăsta chiar și atunci când ne vom muta pe Marte, vom scuipa în sân făcând trei pași înapoi, executând sărituri într-un picior. Biserica Ortodoxă Română a atras atenţia în nenumărate rânduri, că este interzisă credinţa în superstiţii. Cu toate astea tanti Leana, care merge la biserică pentru că este îndrăgostită de ochii verzi și barba deasă a preotului, nu poate să accepte așa ceva. 

moneyNu trece zi fără să aud pe cineva zicând că: „îl mănâncă palma stângă/dreaptă”.  Cred că asta este superstiția cea mai uzuală a românului, probabil atunci când are nevoie de bani își  induce o mâncărime în palma stângă.

„Rewind”

Aveam numai 7 ani când m-am confruntat cu superstiția pentru prima oară. Prietenii mei au organizat un complot împotriva mea mirror_kidașezând o oglindă voluminoasă pe un set de cărămizi în centrul unui teren de fotbal betonat. Ajuns acolo nu înțelegeam de ce 15-20 de copii stau în jurul unei oglinzi, nu înțelegeam de ce nimeni nu bate mingea, eu voiam să joc fotbal sau cel puțin să încerc să joc fotbal #haha. După 10 secunde sunt provocat să sparg oglinda prin celebrul „n-ai tupeu„. Simt că este ceva putred la mijloc, dar asta nu îmi stă în cale. Am sărit cu ambele picioare pe biata oglindă care era cât mine de mare, pentru o clipă s-a așternut o liniște de mormânt după care a început și gălăgia, „Șapte ani de ghinion, bla, bla, bla…”.

Ajuns acasă mă așez la masă și o întreb pe mama despre faza cu oglinda, îmi spune că este vorba despre o simplă superstiție, explicându-mi semantica termenului. La un interval scurt de timp iau pâinea de pe masă în grabă, neașteptând să fie tăiate feliile. Rup un colț și apoi o pun la loc, dar o pun invers, ceea ce urmează mă surprinde. Tot ea îmi spune că nu este bine să pui pâinea invers, aduce ghinion. Asta da ironie!

Pregătește-te, urmează cele mai deplasate superstiții!

• Să vezi o ambulanță aduce ghinion dacă nu te ciupești imediat de nas sau dacă nu îți ții respirația până ce vezi un câine negru sau maro. (O ambulanță trece odată la 2 minute pe orice Bulevard din București, bine că avem câini negri/maro din 3 în 3 metri!)

• Dacă 3 oameni se fotografiază împreună, cel din mijloc va muri primul. (Se poate mai stupid de atât?)

• Îți va crește în stomac un pepene verde dacă înghiți semințele acestuia. („Okey…” asta este extrasă din „Jack și Vrejul de Fasole – Extended Version”)

• Dacă îți muști limba în timp ce mănânci, este pentru că recent, ai spus o minciună. (Dacă îți mănânci limba în timp ce muști, ai spus un adevăr.)

• E bine sa-ți pui o dorință când îmbraci haine noi. (Mhmm, mă duc mâine la ZARA că tot este febra reducerilor. #NuMăCredePeCuvânt)

• Să nu pui pâinea pe masă cu fundul în sus, fața pâinii e „fața Domnului”. (Și eu care credeam că nu este estetic și atât.)

• Dacă mănânci colțul pâinii, te iubește soacra. (Ca să vezi…)

• Aduce noroc să porți la tine o monedă găurită. (Dacă porți două monede găurite dai de dracu.)

• Dacă stai în colțul mesei, nu te mai mariți. (Oare la a câta abatere devine regulă?)

• Dacă vrei să ai o lună bună de acum încolo, nu uita să spui în prima zi a lunii respective „iepure alb” de trei ori când te trezesti. (Dacă te bate gândul să încerci, sigur ai nevoie de o cămașă albă, d-aia care te ține strâns bine, bine.)

• Dacă dai cu piciorul într-o pisică, vei suferi de reumatism la acel picior. (La două pisici lovite cu același picior, se amplifică reumatismul.)

• Ca să alungi spiritele rele, trebuie să bați de trei ori cu degetul în lemn. (Dacă ai mobila de la IKEA, nu te mai obosi.)

• Dacă arunci gunoiul seara, îți arunci norocul din casă. (De asta nu imi ies biletele la loto, clar!)

• Dacă verși sarea, te cerți cu cineva. (Păi atunci să vărsăm zahăr, zic!)

• Nu dărui cuiva o umbrelă, pentru că e un cadou cu ghinion. (Ahaa, de asta PDL-ul oferă umbrele portocalii românilor ori de câte ori începe campania.)

• Dacă pui un cuțit în plus la masă, inviți un dușman în casă. (Asta este superstiția maneliștilor. De ce? Pentru că este vorba de dușmani.)

• Nu e bine să arăți cu degetul către lună pentru că vei ramâne fără degete. (SAW)

• Daca vrei sa scapi de cineva, matură îndată ce pleacă. (Aspiră – Varianta cu update.)

•  Dacă o lumanare începe să pâlpâie, înseamnă că duhurile rele sunt prin apropiere. (Măi să fie…)

•  Pune-ți o mână în fața gurii atunci când strănuți, pentru ca sufletul tău să nu-ți poată părăsi corpul. (Pentru siguranță pune-ți două mâini în față, pentru o și mai mare siguranță lipește-ți fața cu aracet de un perete.)

•  O supă prea sărată este semn că persoana care a gătit-o este foarte îndrăgostită. (Da mă, asta era!)

Despre autor Vezi toate postările

bogdanul

bogdanul

Blogger din 2008, pasionat de fotografie, biking, gaming și tenis, născut în cea mai lungă zi din an. Încerc mereu să mă autodepășesc răspunzând zilnic provocărilor.

1 ComentariuLasă un comentariu

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată, câmpurile obligatorii sunt marcate cu *