România mea!

Fiecare român are propria lui Românie, o Românie sculptată sau modelată în funcție de concepțiile și trăirile adunate de fiecare de-a lungul timpului. Putem spune că avem milioane de Românii în România fiindcă suntem diferiți și percepem în mod diferit lucrurile.

Ce este de fapt România?

kidsEste țara în care te-ai născut, include petecul de pământ pe care ai făcut primii pași și locul unde ai bolborosit primele tale cuvinte, aici ai început să afli că exiști și contezi. România este casa ta, caută motive de bucurie în asta. Puteai la fel de bine să te naști în Sierra Leone, Zimbabwe sau Republica Democrată Congo. În România există încă multe oportunități, dar românul este setat pe ideea că „aici nu se poate!” și apropo de asta, există o preconcepție în țara noastră cum că dacă ești bogat sigur faci ceva necurat, nimic mai greșit. Dacă ai viziune în România poți face lucruri interesante.

România mea se află pe linia de plutire, nu mă ajută, dar nu îmi pune nici piedică. Am văzut nenumărate cazuri în care românul neputincios își înjură țara, deși el nu mișcă nici măcar un deget pentru a ieși din impas. Este exact ca și cum Băsescu ar fi de vină dacă nevasta neputinciosului nu ar mai găsi drumul spre casă și ar rătăci prin alte dormitoare. Pentru că asta este, încă nu am învățat cu toții să ne asumăm acea vină, dacă ceva nu merge „țara e de căcat” – asta este scuza învinșilor din România mea.

În România mea se defrișează masiv, România mea se vinde bucată cu bucată, România mea este furată, pe scurt… România mea suferă. Astăzi trăim într-o Românie apreciată mai mult de străini, decât de majoritatea neamului. Vorbeam cu vechi colegi de facultate și cam toți își căută biletul câștigător dincolo de graniță, poate asta este mișcarea cheie și doar mie nu îmi surâde ideea. Vrem schimbare, dar mulți dintre noi nici până la secția de votare nu reușim să ajungem pentru a ne anula votul în lipsă de valori.

Hai să o dăm tare și sincer, România este o țară condusă de lichele care desenează legi în interes personal și mereu inventează câte o nouă taxă stupidă. Învățământul se află în cădere liberă, cadrele didactice sunt plătite mizerabil și luate peste picior de niște mucioși abia ieșiți din scutece. De ce se întâmplă toate astea? Pentru că sistemul ne vrea proști și mereu în subordine.

Sistemul sanitar din România se află în spasme de când mă știu, numai bolnav și fără bani să nu fi în țara asta că te ia mama coasă. Sistemul mass-media este și el în picaj, nici măcar minciunile nu mai sunt elaborate astăzi, o bătălie în câmp deschis de unde scapi doar dacă ești treaz.

Mă întreb de ce nu vin cei de la AMC să filmeze sezonul 5 din „The Walking Dead” (serialul ăla TV cu zombii) pentru că este plin de zombii în țara asta, și-ar diminua costurile semnificativ, ar putea găsi figuranți la tot pasul și „free of charge”. Avem un imn care ne îndeamnă la trezire, ce ironic. Mie personal nu mi-a plăcut niciodată imnul național și cu toate astea în diverse circumstanțe îl simt aproape de suflet. Cu toate neplăcerile și durerile provocate, România mea nu este una din care să fugi.

Vă mai aduceți aminte de perioada când în grila TV aveam „Atomic”? Mi-am adus aminte de o piesă care era difuzată frecvent în acea perioadă. Îmi mai aduc aminte și cum am așteptat 2 ceasuri să o prind pe post pentru a o înregistra cu reportofonul.

Pentru că nu îmi place să scriu despre țara mea doar de Ziua Națională.

Despre autor Vezi toate postările

bogdanul

bogdanul

Blogger din 2008, pasionat de fotografie, biking, gaming și tenis, născut în cea mai lungă zi din an. Încerc mereu să mă autodepășesc răspunzând zilnic provocărilor.

8 ComentariiLasă un comentariu

   • Dacă toată lumea ar vrea să schimbe ceva în țara asta ar fi pur și simplu fantastic. Gândește-te doar că fiecare acțiune constructivă făcută de tine contribuie la o Românie mai frumoasă. Nu privi prea mult în stânga și în dreapta (nu se aplică și în trafic, grijă :D) pentru că s-ar putea să te simți descurajat, ba chiar să ai senzația că duci o luptă inutilă.

 • Si de adus aminte este faptul ca o data pe saptamana cineva posteaza ce ai postat tu pe al blog, sau in alt ziar, sau se spune asta la radio sau se vorbeste la tv.
  Toata lumea stie ca trebuie schimbat ceva, nu te gandi ca ai avut o extraordinara revelatie.
  Dat nu esti decat unul din cele peste 20 de milionae care te plangi.
  Schimbarea o faci din fapte si nu din spatele monitorului.

  • Într-adevăr se vorbește peste tot de schimbare, totă lumea dă din gură sau apasă butoane. Nu este nimic revelator în ceea ce am scris eu și chiar nu mă plâng (m-ai interpretat greșit), doar semnalam anumite chestii. Voi aduce suficiente dovezi pe parcurs prin care voi demonstra că nu sunt unul dintre cei care vorbesc și atât. Când vorbești despre propria țară toată lumea își manifestă scepticismul, asta spune multe despre noi.

 • Si daca privim dintr-o alta perspectiva schimbarea asta? Sa ne gandim cum putem aduce o imbunatatire acolo unde, prin fapte concrete, fiecare se implica si isi aduce propria contributie in diverse domenii. Totul este interconectat si tot ce gandim si facem genereaza un impact in jurul nostru. Si vorbesc din experiente, din foarte multe experiente in diverse proiecte alaturi de oameni cu „rezonanta” comuna. Cu incredere, entuziasm, deschidere, rabdare si unitate, putem!

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată, câmpurile obligatorii sunt marcate cu *