Respectul în secolul XXI

Într-un secol al vitezei în care totul se mișcă cu un ritm amețitor, mulți dintre noi uită de un simț comun și anume, respectul.

Trăim vremuri în care: toată lumea deține o mașină, o comandă la pizza ajunge în 20 de minute, îți chemi taxi din aplicație, tastezi mai mult decât comunici verbal sau vremuri în care google-ul îți caută răspuns la întrebare. Un secol XXI destul de interesant, problema este că orice câștig își are costul.

Mulți dintre noi ne dezechilibrăm în această goană continuă, în fuga noastră uităm să afișăm respect și asta este un fel de crimă. Este observabil faptul că respectul a devenit un fel de specie pe cale de dispariție, te surpinde atunci când te intersectezi cu el și dacă ar fi posibil l-ai imortaliza și urca pe instagram.

Am observat o amplificare a respectului actoricesc, a pupincurismului – „Șefu, vreți o cafea?”. Respectul nu trebuie să țină cont de pături sociale, grade sau interese. Acesta trebuie distribuit necondiționat și în egală măsură, atât celor „superiori” cât și celor „inferiori”. Sunt recunoscător pentru că am fost învățat de mic să respect omul, natura și divinul. Mă uit la ăștia micii și mă îngrijorează perspectiva asupra viitorului.

Mi s-a întâmplat să țin ușa scării deschise pentru vecinii încărcați cu plase, am fost recompensat cu mulțumiri și la numai două zile se face că ne întâlnim din nou la ușă, de această dată ei îmi țineau ușa. De foarte multe ori am reușit să văd mirare și surprindere pe chipurile oamenilor cărora le-am acordam respectul meu, au fost cazuri în care se blocau și nu știau cum să reacționeze preț de câteva secunde bune.

Normalul s-a distorsionat în mare măsură, pentru că astăzi s-ar spune că banii sunt cei care îți conferă respect. Îți cumperi o mașină scumpă, o casă într-o zonă respectată și BAM, ai reușit. Mare gogoașă! Respectul autentic se câștigă acordându-l la rândul tău și țineți minte, respectul ne face oameni!

Despre autor Vezi toate postările

bogdanul

bogdanul

Blogger din 2008, pasionat de fotografie, biking, gaming și tenis, născut în cea mai lungă zi din an. Încerc mereu să mă autodepășesc răspunzând zilnic provocărilor.

2 ComentariiLasă un comentariu

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată, câmpurile obligatorii sunt marcate cu *