Bucureștiul păstrează medalia acasă, ocupă prima poziție în topul celor mai poluate orașe mari de pe continent de ceva timp încoace! Cum este posibil??? Nimic mai simplu, avem angrenate în traficul din Capitală zilnic aproximativ 1.000.000 de autovehicule. Da, în jur de un milion de oameni răsucesc cheia în contact imediat ce răsare soarele.
Aiurea este că pasiunea românului față de mașinile mari cu tracțiune integrală se amplifică de la an la an, preferă să o ia pe butuci și tot pe butuci să o ducă și la „prietenii” noștri bulgari pentru a o înscrie, ca apoi să ne intoxice nouă plămânii. Dorința de superioritate este foarte pronunțată în Bucureștiul nostru, vecinul te privește altfel când ai un SUV care se întinde pe două locuri de parcare, nu contează că este din 95, SUV să fie. Se merge pe principiul ăsta prost cum că dacă ai un 4×4 nu mai trebuie să spui nimic, nu mai ai nimic de demonstrat pentru că bestia din parcare vorbește pentru tine cu vârf și îndesat.
Traficul rutier este responsabil pentru mai mult de 70% din impuritățile existente în aer, noi scriem scenariul Bucureștiului și nu ne dăm seama de asta. Achiziționăm mașini la a cincea mână, pentru că sunt ieftine, nu contează că au un consum cotropitor sau că miroase a rafinărie în urma lor. Am observat că Bucureștiul este plin de BMW-uri care tremură din toate încheieturile și care lasă dâre de fum kilometrice.
Bucureștenii inhalează lunar 273 de tone de praf pe kilometru pătrat, conform statisticilor expuse de Ministerul Mediului. Suntem aproximativ 1.900.000 de aspiratoare, mai mult sau mai puțin raționale. Partea aiurea este ca nu avem infrastructură creată pentru biciclete, mie personal mi-ar plăcea să fac deplasarea spre serviciu pe bicicletă, dar în debandada asta mi-ar lua o veșnicie să îmi parcurg cei 5-6 km. Se pare că Primaria Capitalei s-a sesizat într-un final și va începe de luna viitoare (iulie 2014) trasarea celor 100 de kilometri de pistă alocată bicicliștilor, cu o investiție estimată la 10 milioane de euro, asta venind după un prim proiect ratat în care s-a investit o sumă de circa 5.5 milioane de euro. Te mai miră ceva? Să vedem, poate de data asta nu mai îngroapă toți banii primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Urmăresc cu un deosebit de mare interes modul în care vor evolua lucrurile.
La metrou aerul condiționat constă în geamurile rabatabile, iar aerul din subteran depășește de 8 ori limita noxelor adimisă, devenind extrem de nociv. Este în regulă să ai mașină, anormalul se instalează atunci când începi să faci abuz de cele patru roți. Mai bine ne-am apuca toți de plantat copaci până nu devine prea târziu!
De fiecare data cand vin de la munte ma intreb cum pot respira in Bucurestiul asta, trebuie sa preluam initiativa!
Daca nu-si ia melteanu’ Biemwe din 1900 toamna, nu e vazut bine in cartier. Nu spun ca marca e doar una de melteni dar pe mine m-a lasat in fum de Biemwe unu’ cu gulerul ridicat la polo( pe care scria o injuratura de ma-sa in spaniola sau ceva) si doua scobitori bagate in mocasini care pareau cu cel putin un numar mai mare. :))