Până nu demult filmele spre care aveam atenția canalizată erau cele din anul curent, dar au mai trecut anii și optica mi s-a schimbat. Nu vă puteți imagina ce satisfacție m-a cuprins atunci când am vizionat „Casablanca” sau „The Shining”, o adevărată revoluție. Cu toate acestea refuz să vin cu recomandări din anii ’60/’70, pentru că nu oricine le poate „mesteca”. Așa că am optat pentru anii ’80/’90, o perioadă cu multe titluri răsunătoare.
#1. Big (1988)
Tom Hanks interpretează rolul unui copil de 12 ani care dorește să iasă din propria piele pentru a trăi experiența unui om matur. Printr-o minune, dorința sa este împlinită. Peste noapte el devine un om în toată firea, însă transformarea este una fizică, modul lui de a gândi rămâne același. Josh (Tom Hanks), ajunge la 30 de ani directorul unei fabrici de jucării care poate să-și îndeplinească acum toate proiectele fanteziste. Situații comice, scene care provoacă hohote de râs într-un film care a declanșat la Hollywood un întreg val al producției cinematografice pe teme foarte apropiate.
Dorința multor copii atunci când sunt mici este să crească, pentru a se descătușa de restricțiile părintești. O dorință sinceră și puțină magie îl aruncă pe Tom Hanks în cadru, reușind astfel să facă unul dintre cele mai mari roluri ale sale, rol care i-a adus inclusiv o nominalizare la Oscar. Nu este o sarcină ușoară să interpretezi rolul unui copil de 12 ani, categoric nu!
#2. Dead Man Walking (1995)
Susan Sarandon o interpretează pe sora Helen Prejean, o călugăriță care se ocupă de educația copiilor într-un cartier sărac de negri. Matthew Poncelet (Sean Penn) este un deținut extrem de periculos care urmează să fie executat pentru uciderea unui cuplu de adolescenți. Sora Helen acceptă să fie mentorul său spiritual pentru ultimele sale zile în speranța că-i va izbăvi sufletul.
O dramă psihologică plină de emoție, este filmul care te face să aștepți și chiar să îți dorești o turnură de situație.
#3. What Dreams May Come (1988)
Pregătește-te să intri pe cel mai frumos și magic tărâm la care visezi.
What Dreams May Come este o puternică poveste de dragoste derulată în ținuturi de basm cum nu ați mai văzut niciodată. Când Chris Nielsen (Robin Williams) moare într-un accident, el este condus de către Albert (Cuba Gooding Jr.) prin Summerland o țară de vis plăsmuită de imaginația lui. Aceasta este povestea de dragoste care ține pentru totdeauna, nu doar cât o viață de om, desfășurată într-un cadru feeric.
Pe Robin Williams mereu îl asimilam cu „Flubber”, asta până să văd „What Dreams May Come”. O dramă copleșitoare care te conduce pe tărâmul de dincolo, efectul este amplificat de știrile triste din ultimele zile. Robin Williams a fost un actor desăvârșit care cred eu, merita mult mai multe roluri de importanță majoră.
#4. October Sky (1999)
Film inspirat dintr-un caz real, acțiunea se dezvoltă în anii ’57 în micul orăşel minier Coalwood. Fiul unui miner, Homer Hickam, un copil cu un destin aparent prestabilit nu dorește să calce pe urmele tatălui său intrând la maturitate în galeriile minei, are alte gânduri. De când a aflat că s-a lansat primul satelit artificial al Pământului. El vrea să construiască o rachetă! Pentru mulţi dintre localnici, printre care se numară şi criticul tată, Homer pare că-şi pierde vremea, dar prietenii şi o profesoară îl susţin. Este primul din localitate care încearcă să trăiască, privind spre cer şi visând la zbor.
„October Sky” îți readuce aminte că visele nu sunt o greșeală atât timp cât faci ceva în privința lor și nu aștepți un miracol. Să privești spre cer pare ceva nebunesc în zilele noastre, când cei mai mulți privesc în pământ.
#5. Stir of Echoes (1999)
Filmul spune povestea unui om obișnuit, Tom Witzky (Kevin Bacon), soț devotat și tată de familie, care descoperă că există cu adevarat forțe supranaturale, chiar dacă ele se află dincolo de puterea lui de înțelegere… Sceptic la început, Tom va fi antrenat fără voia lui pe tărâmul paranormalului, într-o călătorie periculoasă care îi va schimba viața pentru totdeauna, dar căreia va avea norocul să-i supraviețuiască. Oare?
Ce crezi că ai simți dacă brusc toate realitățile tale s-ar deforma, dacă ai percepe imperceptibilul? În primă etapă ți-ai pune sănătatea mintală sub un mare semn de întrebare, după care te-ai lăsa ghidat de noile simțuri dobândite și ai căuta răspunsuri. Urmărește filmul și studiază reacțiile personajului, este suficient de interesant tripu’.
Ma voi uita la October Sky, frumoase recomandari.