Cinemateca V

#1. Her;

Povestirea se petrece la Los Angeles, cândva în viitor. “Ea” ni-l prezintă pe Theodore (Joaquin Phoenix), un bărbat complex şi sufletist, care îşi câştigă existenţa scriind scrisori  personale pentru alţi oameni. Cu inima frântă după un lung mariaj eşuat, el începe să fie interesat de un nou sistem de operare pe calculator, care răspunde la comenzi vocale şi promite a fi extrem de intuitiv, devenind  un fel de entitate de sine stătătoare.

Când îl instalează, el este încântat să facă cunoştinţă cu “Samantha,” o voce superbă de femeie (Scarlett Johansson), care pare a fi pătrunzătoare, sensibilă şi surprinzător de simpatică.  Pe măsură ce dorinţele şi nevoile lor cresc simultan, prietenia lor se adânceşte transformându-se într-o dragoste reciprocă.

#2. Falling down;

Los Angeles. O dimineaţă însorită. Nimic nu prevesteşte drama pe care urmează să o trăiască pe parcursul unei zile infernale. William Foster, impecabil tuns şi îmbrăcat în costum, cu servietă diplomat, vrea să ajungă acasă la fosta soţie pentru că este ziua fiicei sale. Dar totul îl împiedică; întâi traficul aglomerat, apoi un vânzător coreean care nu-i dă fise de telefon, o bandă de golani, proprietarul unui magazin cu obiecte de cult nazist etc. Pe măsură ce obstacolele se înmulţesc, furia bărbatului creşte. Mai ales că în trecut comportamentul său violent a impus un ordin judecătoresc de restricţie legat de fosta soţie şi copil. D-FENS- cum ajunge să-l numească poliţia (după plăcuţa de înmatriculare a maşinii lui William Foster), în urma apelurilor despre manifestările extrem de dure ale acestuia – resimte disperare, neputinţă, dar şi o încăpătânare de robot, ca finalmente să clacheze… pentru că fosta sotie, panicată, nici nu-i dă drumul în casă… D_FENS ajunge faţă în faţă cu Prendergast, un poliţist aflat în ultima zi de serviciu dinaintea pensionării, el însuşi cu propria dramă.

#3. The Hurricane;

DENZEL WASHINGTON  îl interpretează pe Rubin „Uraganul” Carter, un om al cărui vis de a câștiga titlul de campion mondial al categoriei mijlocii la box este curmat în mod dramatic de o eroare judiciară. Arestat, acuzat pe nedrept și judecat, alături de un fan al său, John Artis, pentru uciderea a trei persoane într-un bar din New Jersey, „Uraganul” este condamnat de trei ori la închisoare pe viață. În celulă se decide să-și canalizeze frustrarea și disperarea scriindu-și propria poveste.

#4. Rain Man;

Charlie Babbitt află că a murit tatăl său, care l-a alungat de-acasă în adolescență. El are totuși naivitatea să creadă că va moșteni ceva din avere, deși, trăind pe cont propriu de suficient timp, ar fi trebuit să știe cum merg lucrurile pe lumea asta. Tot ce i-a lăsat este o mașină decapotabilă veche, un Buick 1949 și… un frate mai mare, de existența căruia n-avea habar – Raymond, un autist cu o memorie prodigioasă, dar mai ales cu un talent extraordinar pentru calcule matematice, pe care le face mintal cu o rapiditate extraordinară.

Acest Raymond este moștenitorul celor 3 milioane de dolari. După ce Charlie eșuează în încercarea de a face un târg cu gardianul fratelui său, îl împrumută de la azilul unde trăiește cu speranța de a câștiga jumatate din bani. In periplul de-a lungul și de-a latul țării, adevărata odisee cu Buick-ul, frații ajung să se cunoască unul pe celalalt și între ei se dezvoltă o afecțiune reală.

#5. The Truman Show;

În fiecare secundă, în fiecare zi, de când s-a născut până la 30 de ani, Truman Burbank (Jim Carrey) este un star în cel mai popular reality-show din istorie. Casa lui este un imens platou de filmare, familia şi prietenii acestuia, toţi cei cu care intră în contact sunt actori. Toată viaţa lui se petrece în faţa unor camere ascunse de televiziune, de existenţa cărora numai el, actorul principal nu are habar!

Acesta nu este un top, cifrele au fost plasate doar pentru a menține ordinea.

Despre autor Vezi toate postările

bogdanul

bogdanul

Blogger din 2008, pasionat de fotografie, biking, gaming și tenis, născut în cea mai lungă zi din an. Încerc mereu să mă autodepășesc răspunzând zilnic provocărilor.

1 ComentariuLasă un comentariu

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată, câmpurile obligatorii sunt marcate cu *